×


  Televizija -- Data și ora publicării: 31.08.2022 13:39:08

  FILM-STEPO / Počelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma “Stepo”  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 30 avgust 2022 / Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Stepo“ počelo je 27. avgusta na Aljasci. Ovo je priča o Majku Stepoviću (Marko Stijepović), čija porodica je poreklom sa Risna, a bio je poznati američki advokat i guverner Aljaske, koja je zahvaljujući njemu postala 49. država SAD.

  Autorska i produkcijska ekipa koja se sastoji od američkog reditelja i producenta Tajlera Gejtsa, zatim crnogorske koproducentkinje Gane Čomagić i direktora fotografije Ivana Čojbašića, otpočela je prvi deo snimanja filma, a očekuju ih još dve faze. Producentska kompanija koja stoji iza projekta je „Gates Media Solution“. Snimajuće lokacije su: Enkoridž, Fiš krik, Ferbenks, Džuno i Skagvej.

  Projekat „Stepo“ dobio je podršku od Filmskog centra Crne Gore, od 30.000 evra, na konkursu za sufinansiranje dugometražnih dokumentarnih filmova.

  - Ovo je film o ocu, njegovom sinu, o njihovom putovanju i traganju za boljim životom, ali i stvaranju porodice daleko od svoje domovine. Gradeći svoj put, izgradili su bolju budućnost i za celo društvo – navodi se u saopštenju Filmskog centra Crne Gore.

  Marko Stijepović iz Risna se, dok je Boka Kotorska bila pod okupacijom Austougarske, krišom ukrcao na brod za SAD u potrazi za novim svetom, novim mogućnostima i novim životom. Nije ni sanjao da će njegove odluke, borbenost i porodica uticati na sudbinu jedne cele zemlje.

  - Marko Stijepović postaje Majk Stepović, čovjek koji traga za zlatom duž reke Klondajk na Aljaski, spašava brojne živote i dobija nadimak „Wise Mike“. Njegov najstariji sin Majk Stepović Jr. postaje guverner i najuticajniji lider u zemlji koji vodi žustru borbu za državnost Aljaske i ukidanje segregacije u Americi. Uz veliku podršku građana, guverner Stepović se suprotstavlja najmoćnijim senatorima u SAD. Koristi svoje pregovaračke veštine i karakter da ubedi Američki kongres i predsednika Ajzenhauera da Aljaska treba da postane 49-ta država SAD – navode iz Filmskog centra.

  Guverner Stepović uspeva u tome i ulazak Aljaske u savez postaje prekretnica za usvajanje Akta o građanskim pravima u Americi kojim rasna diskriminacija postaje federalno i nacionalno krivično delo.

  - Borbenost za pravdu, ali i upornost čoveka sa korenima sa juga Crne Gore moraju ostati zapamćeni u istoriji jer je upravo time promenio sudbinu Aljaske, stao na put segregaciji i otvorio vrata pokretu za građanska prava u Americi – navodi se u saopštenju, prenosi Pobeda.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>