×


  Televizija -- Data și ora publicării: 26.08.2022 12:52:46

  FILM-SIGURNO-MJESTO / "Srce Sarajeva" za film "Sigurno mjesto"  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 24. avgust 2022 / Hrvatsko "Sigurno mjesto" osvojilo je "Srce Sarajeva" za najbolji film, dok je njegov reditelj i scenarista Juraj Lerotić proglašen za najboljeg glumca SFF-a.

  Lerotić je priznao da mu je neobično što je nagradu dobio za svoju prvu ulogu na filmu. U porodičnoj drami "Sigurno mjesto" on igra samog sebe u priči o samoubistvu rođenog brata, kog tumači Goran Marković.

  "Ja sam izgubio brata, ne može meni ovo to nadoknaditi. Ali ovo je film i, između ostalog, govori o metalnom zdravlju i nadam se da će se ta dramaturgija iz filma preliti u javnu raspravu", istakao je Lerotić.

  "Srce Sarajeva" za najboljeg reditelja otišlo je Marini Er Gorbač za ukrajinsko-turski "Klondajk".

  Nagradu za najbolju glumicu dobila je Viki Krips za ulogu u "Korsetu" rediteljke Marije Krojcer.

  "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film pripalo je "Muzeju revolucije" autora Srđana Keča, u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Češke.

  Najbolji kratki dokumentarni film SFF-a je "Mi... Kompozicija" Visara Jusufija.

  U konkurenciji dokumentarnog filma "Nagrada za ljudska prava" pripala je filmu "Veće od traume" hrvatske autorke Vedrane Pribačić, dok je "Specijalnu nagradu žirija" dobilo "Krhko sjećanje" Igora Ivanjka iz Ukrajine.

  "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film pripalo je mađarsko-rumunskom "Naopako" Balaša Turajia.

  Nagrada za najbolji studentski film pripala je filmu "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović iz Hrvatske.

  Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti pripala je filmu "Aftersun" Šarlot Vels.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)