×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 13.09.2021 13:23:37

  BH-TELECOM / BH Telecom prepoznao neophodnost transformacije telekom operatera  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 12. septembar 2021. / Na poslovno-tehnološkoj konferenciji "Sarajevo TechLab" koju je povodom obeležavanja Dana kompanije organizirao BH Telecom predstavljene su inovacije i razvojne strategije nekih od najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, prenosi Vijesti.ba.

  Jedna od njih je Infobip, a generalni menadžer te firme za Bliski istok i bh. urede Dino Ibrahimović rekao je da već desetak godina, otkako su prisutni u Bosni Hercegovini, kontinuirano rade sa BH Telecomom i drugim operaterima u državi i regiji na unapređenju telekomunikacijskih rešenja.

  Ova kompanija zapošljava više od 2.500 ljudi i prvi je balkanski unicorn za startupe, a namera im je da kreiraju digitalna komunikacijska rešenja koja će omogućiti svima da na preferirani kanal ili uređaj komuniciraju sa krajnim korisnicima.

  - Na tom putu uveliko se oslanjamo na naše partnere, telekom operatere i ponosni smo što možemo naglasiti da je BH Telecom jedna od kompanija koja je najbrže i najaktivnije prepoznala neophodnost transformacije telekom operatera iz tradicionalnih telekomunikacijskih infrastrukturnih nosača mreže u provajdere digitalnih rešenja i koja će svim korisnicima olakšati svakodnevni život - pojasnio je.

  Uime kompanije Devoted, koja je prošle godine osvojila prvu nagradu za startup ideju, Kemal Lutvica ocenio je da današnja konferencija predstavlja veliki iskorak i pokazatelj kuda treba ići komunikacija startup zajednice i velikih kompanija.

  Govoreći o putu od inovativne ideje do uspešnog biznisa, kazao je da je taj put popločan brojnim izazovima i nije moguće dati univerzalni odgovor koji je to ispravni način kako od ideje doći do kvalitetnog i održivog proizvoda ili biznisa.

  - BH Telecom je ovakvim pristupom stvorio dobar ekosistem u kojem startupi imaju priliku pregovarati s ozbiljnim kompanijama i prvrednicima, a privrednici su od startupa dobili priliku da dobiju inovativna rešenja za svoje potrebe - naglasio je Lutvica.

  Mišljenja je da je to najbolji pristup koji bi dalje trebalo negovati, odnosno okupljati ovu platformu s privrednicima ili bi nadležne institucije mogle napraviti formalni okvir u kome bi ta komunikacija bila redovna.

  Osnivač kompanije Ministry of Programminga Rešad Začina bio je takođe jedan od panelista na konferenciji "Sarajevo TechLab", i rekao je da je ta kompanija pogonska snaga u inovacijama na globalnom i lokalnom nivou.

  - Jedina smo kompanija iz BiH koja je ikada dospela na listu Financial Timesa, na što smo posebno ponosni, jer to pokazuje da je sve ono što smo radili proteklih godina bilo uspešno. Pravimo nove proizvode širom sveta s ljudima iz Silicon Valleya, Švedske, Štokholma i drugim - dodao je Začina.

  U naredne tri godine BH Telecom će osigurati 15 miliona KM za startupe što bi trebao biti podsticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo, bolje digitalno društvo.

  Ovogodišnja konferencija BH Telecoma održana je pod sloganom #powerofinnovation i šalje jasnu poruku podrške inovacijama, ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH, a što su potvrdili eminentni sudionici i panelisti.

  Prisustvovalo je oko 150 učesnika, a više od 15 govornika bilo je na dva tematska panela koji su bili fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>