×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 19.07.2021 20:44:42

  TELENOR-4IG / Mađarski 4iG preuzima crnogorski Telenor  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 13. jul 2021. / Jedna od vodećih mađarskih IT kompanija 4iG sklopila je preliminarni ugovor o preuzimanju kompletnog udela (100 odsto) mobilnog operatera Telenor, koji posluje u Crnoj Gori, a koji je deo češke PPF Telecom grupe, prenose podgoričke Vijesti.

  Za uspešno okončanje transakcije, kako je objavljeno na sajtu 4iG, neophodno je odobrenje crnogorskih vlasti.

  - Kupovina Telenora u skladu je sa regionalnom strategijom širenja kompanije 4iG, a tržišna pozicija Telenora, kao i snažni kapaciteti za stvaranje prihoda, mogu doneti visoku dodatnu vrednost našoj grupi – rekao je Gelert Jašai, izvršni direktor kompanije 4iG.

  On je saopštio da ta kompanija vidi značajan potencijal rasta u regionu zapadnog Balkana, i da očekuje da bi tokom sledećih pet godina ekonomski rast regiona mogao biti znatno podstaknut proširenjem Evropske unije.

  - Stoga nameravamo da dalje povećamo naše prisustvo u regionu, pored akvizicije koju smo upravo najavili. U tu svrhu kontinuirano istražujemo mogućnosti ulaganja u telekomunikacije i IT sektor – rekao je Jašai.

  Prema preliminarnom dogovoru, 4iG će započeti dubinsku analizu poslovanja Telenora, a rezultati se očekuju krajem septembra. To će omogućiti da se stvore uslovi za konačnu ponudu za preuzimanje Telenora. Strane su se dogovorile da zaključe transakciju najkasnije do 30. novembra 2021. godine, uz odobrenje crnogorskih vlasti.

  U saopštenju PPF Telekom grupe, u okviru koje posluje Telenor, navodi se da ta potencijalna transakcija neće uticati na strategiju kompanije da nastavi da razvija poslovanje na ostalim tržištima i traži nove prilike za investicije u regionu centralne i istočne Evrope. Iz kompanije su rekli da dok se pregovori ne završe i dok moguću prodaju ne odobre nadležne regulatorne institucije, PPF Telekom Grupa ostaje odgovoran vlasnik Telenora Crna Gora.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>