×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 11.07.2021 14:51:56

  HT-ROMING-5G / Hrvatski Telekom omogućio 5G roming i u Nemačkoj  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 10. jul 2021. / Hrvatski Telekom je, u saradnji sa Deutsche Telekomom, obezbedio da hrvatski korisnici u Nemačkoj i nemački korisnici u Hrvatskoj sada mogu koristiti pogodnosti 5G mreže.

  5G mreža Hrvatskog Telekoma, pokrenuta 2020. godine na 2,1 GHz, neprestano se razvija i trenutno pokriva 76 hrvatskih gradova, 11 opština i 2 miliona stanovnika. Deutsche Telekom je svoju komercijalnu 5G mrežu u Nemačkoj pokrenuo u septembru 2019. godine i ona u ovom trenutku koristi frekvencije od 2,1 GHz i 3,6 GHz i pokriva više od 66 miliona ljudi u više od 5.000 gradova. Od toga više od 50 gradova koristi prednosti brze mreže na 3,6 GHz, prenosi ICT bussines.

  Svi korisnici Deutsche Telekoma, sa odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu Hrvatskog Telekoma prilikom posete Hrvatskoj.

  - Povratak inostranih gostiju i uspeh turističke sezone će značajno doprineti oporavku ekonomije u Hrvatskoj. Uspostavom 5G rominga omogućavamo korišćenje najboljih mobilnih usluga posetiocima u Hrvatskoj, kao i našim korisnicima u inostranstvu. Ovaj tehnološki iskorak je doprinos Hrvatskog Telekoma i Deutsche Telekom grupe normalizaciji života u EU nakon covid-19 pandemije – izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

  - U Deutsche Telekomu nastojimo da svojim korisnicima pružimo najbolje mrežne performanse kod kuće i na putu, i to ne staje na granicama. Omogućavanjem usluga 5G rominga između Telekoma Deutschland i Hrvatskog Telekoma baš u letnjoj sezoni uz, nadamo se ponovo sigurna putovanja, osigurali smo da korisnici mogu uživati u 5G mrežama visokih performansi u obe države – rekao je Armin Sumesgutner, SVP Technology Europe Deutsche Telekom AG.

  Hrvatski Telekom je prva hrvatska telekomunikaciona kompanija koja je omogućila 5G roming u junu 2021. godine, sklapanjem prvog ugovora o 5G romingu sa Magyar Telekomom za Mađarsku, a radi i na finalizaciji 5G roming ugovora sa pružaocima usluga u drugim zemljama kako bi obezbedio najbolje korisničko iskustvo.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>