×

  Televizija -- Data și ora publicării: 06.07.2021 01:34:15

  FILM-BUDI-BOG-S-NAMA / Nastavljeno snimanje filma "Budi Bog s nama"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 4. jul 2021. / Snimanje filma "Budi Bog s nama", proslavljenog reditelja Slobodana Šijana, nastavljeno je nedavno u Vojvodini. Ovo je priča o legendarnom srpskom filmskom reditelju i jednom od osnivača zenitizma Bošku Tokinu, ali i o snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima pod nazivom "Budi Bog s nama".

  Film je misteriozno nestao posle snimanja, a kroz sudbinu glavnog junaka saznajemo istinu o njegovoj sudbini, prenosi portal "Film & TV".

  Koliko je snimanje tog ostvarenja bilo važno, govori činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države. Od Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra i mnogih drugih znamenitih ličnosti.

  – Sebe smatram rediteljem komedija, što nije baš cenjen žanr kod naše kritike, iako je omiljen kod ljudi. Naši glumci to sjajno rade i to je uvek polje u kom vredi raditi. Pokušavam da tu priču ispričam ne na način koji će se baviti visokom umetnošću i avangardnom, nego na malo popularniji i komunikativniji način – rekao je legendarni reditelj Slobodan Šijan povodom svog novog filma "Budi Bog s nama" i naglasio da njegov film nije biografski film o Tokinu, nego fantazija sa nekim elementima iz njegovog života koja ima prilično slobodna pristup.

  Producenti su najavili da kroz ovaj film upoznajemo Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma. Ali i regtajma, džeza i čarlstona. I automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije.

  – Beograd su tih godina zvali Pariz Balkana, bile su to urlajuće dvadesete. Vreme posle Velikog rata, najveće tragedije po naš narod. I ta energija i želja za životom, da se što više sokova života isisa, zbog neposrednog susreta sa smrću koje smo kolektivno doživeli, dodalo je ulje na vatru na duh vremena koji je nosio predznak oslobađanja. To je imalo i dobre i loše strane, jednu vrstu moralne dezorijentacije, ali i rađanje umetničke slobode i izražavanja. Beograd je bio inspirativan sada i mislim da se to i sada održalo, možda ne istim plamenom, ali mislim da tinja – istakao je glumac i koproducent ovog filma Miloš Biković koji igra naslovnu ulogu – Boška Tokina.

  Marko Paljić iz producentske kuće Gargantua Films, naglasio je da je ovo druga faza snimanja filma i da su do sada snimili 30 i nešto minuta, kao i to da se u dvorcu Dunđerski rade najvažnije scene.

  Film „"udi Bog s nama" je koprodukcija sedam zemalja i okupio je fantastičnu ekipu autora, među kojima su i direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografi Boris Čakširan i Bojana Nikitović, scenografi Jelena Milinović, Valentina Popržan i Nenad Marković. Muziku komponuje grupa Lajbah.

  U impozantnoj glumačkoj ekipi su, osim pomenutih, i Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>