×

  Televizija -- Data și ora publicării: 04.07.2021 00:16:26

  EURIMAŽ-CG-SIRIN / Eurimaž podržao crnogorsku koprodukciju “Sirin” sa 85.000 evra  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 2. jul 2021. / Na 163. zasedanju Upravnog odbora filmskog fonda Saveta Evrope - Eurimaž, crnogorska većinska koprodukcija “Sirin” Senada Šahmanovića, producentske kompanije „Cut-Up”, podržana je sa 85.000 evra.

  Producent projekta je Veliša Popović (Cut-Up), dok scenario potpisuju Claudia Bottino i Senad Šahmanović.

  Šahmanovićev projekat okuplja Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a realizuje se u saradnji sa manjinskim koproducentima “Sekvenca” (Hrvatska), “On Film Production” (Albanija), “Dokument” (Bosna i Hercegovina) i “Buka” (Kosovo).

  “Sirin” je priča o Natali, pariskoj advokatici, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasledstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti.

  Projekat “Sirin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i produkciju, i predstavlja koprodukciju između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Hrvatske, a podržan je i od strane Kosovskog kinematografskog centra, Albanskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizuelnog centra, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Projekat je dobio podršku i od mreže kinematografija Jugoistočne Evrope - SEE Cinema Network.

  Crnu Goru su na zasedanju fonda Eurimaž ispred Filmskog centra Crne Gore predstavljali Sanja Jovanović i Sehad Čekić, a povodom ovog uspeha direktor Centra Sehad Čekić je izjavio: “Izuzetan niz crnogorskih projekata na fondu Eurimaž se nastavlja. Ovog puta, debitantski film Senada Šahmanovića izborio se za podršku između velikog broja prijavljenih projekata iz cele Evrope. Oni koji poznaju kako funkcioniše Eurimaž, ali i celokupna evropska kinematografija, znaju koliko je potrebno stvari da se poslože da bi i treći projekat zaredom dobio podršku.”

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>