×

  Televizija -- Data și ora publicării: 04.07.2021 00:09:59

  FILM-SEVERNI-POL / Makedonsko-srpski film “Severni pol” premijerno na Kanskom festivalu  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 1. jul 2021. / Novi kratki film Marije Apčevske imaće svetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu. Film je nastao uz učešće srpskih autora i uz podršku Filmskog centra Srbije, prenosi RTS.

  Od 3.739 kratkih filmova prijavljenih za takmičarski program Kanskog festivala (The Short Films Competition) među 10 izabranih nalazi se film Severni pol, koji je nastao u koprodukciji Severne Makedonije, Srbije i Mađarske. Film će biti prikazan 16. jula i boriće se za Zlatnu palmu.

  Rediteljka Marija Apčevska je jedna od uspešnijih makedonskih autora mlađe generacije. Producent je Robert Naskov sa kompanijom “Kino Oko” (Severna Makedonija), a koproducenti su Miloš Ljubomirović iz “Servia Filma” (Srbija), Miodrag Popović iz “Forgrade”-a (Srbija) i Piter Sekereš iz “Tivoli Production”-a (Mađarska).

  Projekat je razvijan u okviru radionice Nisi masa – European Short Pitch i snimljen na lokacijama u Makedoniji na 16mm traci.

  Glavne uloge tumače Antonija Belazelkolska i Luka Mitev. Na filmu “Severni pol” su radili sprska kostimografkinja Biljana Grugur, montažer Dragan von Petrović, dizajner zvuka Bojan Palikuća, kolorista Goran Todorić, koordinator koprodukcije Vlastimir Stevanović i dizajner postera Nenad Radojčić (Braća Burazeri).

  Filmski centar Srbije podržao je projekat “Severni pol” na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija 2019. godine.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>