×

  Televizija -- Data și ora publicării: 24.06.2021 00:54:58

  FILM-STRIC / Završeno snimanje filma "Stric"  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 22. jun 2021. / Snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma "Stric" završeno je sredinom juna, nakon 24 dana snimanja. Reč je o nekonvencionalnom hibridu trilera i drame sa elementima apsurdnog humora koji nastaje u produkciji kuće Eclectica.

  Naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, a uz njega u filmu glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Mardešić i Kapac pored režije potpisuju i scenario. Film je sniman u Zagrebu i Zlataru, piše Novi list.

  Radnja "Strica" odvija se u vreme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Porodica – majka, otac i sin – srećni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za praznike iz Nemačke. Stric deli poklone, nakon čega sledi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Porodičnu idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vreme radnje nisu osamdesete, da nije 25. decembar i da se za prepunom porodičnom trpezom osim hrane nožem može seći i napetost.

  Smešten gotovo potpuno na jednoj lokaciji, "Stric" vešto manevriše između groteske, terora i crnog humora, prikazujući priču koja se čini kao ‘božićni film u kojem je nešto pošlo gadno po zlu’.

  Mladi rediteljski duo Mardešić-Kapac kroz svoje nagrađivane kratke filmove (Nas Dva, Zagorski specijalitet) izgradio je prepoznatljiv rukopis razvijan u njihovu debitantskom dugometražnom ostvarenju – "Stricu", u kojem osim sjajne glumačke postave važne uloge imaju i purica, francuska salata, božićne lampice i jedna puška.

  Film snima srpski direktor fotografije sa njujorškom adresom Miloš Jaćimović, čiji su filmovi Oaza (Venecija 2020, najbolje ostvarenje ZFF-a 2020. i beogradskog FEST-a 2021.), te Varvari (2014.) i Tilva Roš (2010.) nagrađivani na najprestižnijim svetskim festivalima.

  Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostime Ana Savić Gecan, a masku Silvija Bradica. Film je u produkciji Eclectice i koprodukciji Sense Production iz Srbije, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>