×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 01.05.2021 00:46:48

  EK-FINANSIRANJE-STA / Evropska komisija odobrila 2,5 miliona evra za Slovenačku novinsku agenciju  Ljubljana (MEDIA EXPRES) / 29. april 2021. / Evropska komisija odobrila je Slovenačkoj novinskoj agenciji (STA) pomoć u obliku finansijske naknade od 2,5 miliona evra, kako bi joj omogućila da i dalje obavlja svoju ulogu javnog servisa, odnosno javne službe, u situaciji kada joj slovenačka vlada uskraćuje ta sredstva.

  - Javno finansiranje će doprineti da se osigura nezavisnost informisanja slovenačke javnosti – navela je u saopštenju Evropska komisija, dodavši da takvo javno finansiranje nije u suprotnosti sa pravilima konkurentnosti na tržištu.

  - Odluka Komisije omogućiće agenciji STA da i dalje obavlja svoju važnu ulogu javne službe. Nezavisne novinske agencije imaju bitnu ulogu u medijima. Očuvanje nezavisne nacionalne novinaske agencije u državi članici omogućava medijima da se mogu osloniti na dotok vesti o događajima u zemlji i na međunarodnom planu, što je doprinos pluralnosti medija i informisanosti u celoj Evropskoj uniji – izjavila je tim povodom izvršna potpredsednica EK Margaret Vestager, nadležna i za područje tržišne konkurencije.

  Slovenačka novinska agencija je u svojevrsnom konfliktu sa vladom premijera Janeza Janše koja joj već četiri meseca odbija isplatiti sredstva za obavljanje javnog servisa informisanja domaće i strane javnosti o događajima u Sloveniji. Ta budžetska sredstva čine polovinu njenog godišnjeg budžeta i do sada nikada nisu bila dovedena u pitanje.

  Višemesečni izostanak finansiranja javne informativne službe doveo je u pitanje finansijsko poslovanje STA i opstanak te agencije 30 godina nakon njenog osnivanja 1991. godine.

  Iako vlada sukob tumači navodnom nemogućnošću da dobije uvid u finansijske dokumente STA, dominira ocena da vlada na vođstvo agencije vrši pritisak kako bi ona promenila uređivačku politiku i način izveštavanja prilagodila potrebama aktuelne vlade.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)