×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 19.04.2021 23:21:31

  5G-AUKCIJA-SLO / Slovenija na aukciji za 5G frekvencije prikupila više novca od očekivanja  Ljubljana (MEDIA EXPRES) / 17. april 2021. / Slovenačka Agencija za komunikacijske mreže i usluge (Akos) uspešno je zaključila važnu aukciju frekvencijskih opsega za javne mobilne usluge, uključujući i 5G mreže.

  Stečenim frekvencijama operateri će imati dodatni prostor za proširenje svoje ponude, a istovremeno će poslužiti kao osnova za ubrzavanje digitalizacije ili širenje usluga na području Internet of Things, pametnih gradova i ostalih aktivnosti u informacionoj i komunikacionoj tehnologiji. Vremenom potrošači mogu očekivati znatno veće brzine prenosa podataka na bežičnim mrežama, veću mrežnu sigurnost i brži odziv usluga u oblaku, poput streaminga video igara.

  Na javnoj aukciji učestvovala su četiri mobilna operatora - Telekom Slovenije, Telemach, A1 i T-2, a dodeljeni su im svi frekvencijski opsezi: 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz i 26 GHz. Frekvencije su dodeljene operatorima na 15 godina, uz moguću izmenu zakona, to se period može produžiti na 20 godina. Država je aukcijom prikupila oko 164 miliona evra, što navodno premašuje nezvanična očekivanja vlade.

  Očekuje se da će postupak aukcije biti završen početkom jula 2021. godine, kada će Agencija operaterima doneti odluke o dodeli frekvencija.

  U skladu sa uslovima aukcije, svi operatori moraju početi koristiti frekvencije u roku od jedne godine od dostupnosti pojedinog radiofrekvencijskog opsega i nuditi usluge krajnjim korisnicima u bar jednom većem slovenačkom gradu. U roku od tri meseca nakon donošenja odluke, moraju početi nuditi usluge krajnjim korisnicima putem 5G tehnologije na najmanje jednom od stečenih frekvencijskih opsega u barem jednom većem slovenačkom gradu.

  A1, Telekom Slovenije i Telemach moraće pokriti 99% autoputeva i brzih saobraćajnica, kao i stanovništvo Republike Slovenije izvan zgrada, najmanje 60% glavnih i regionalnih puteva I i II.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)