×

  Televizija -- Data și ora publicării: 17.04.2021 00:09:37

  RTS-MRT-SARADNJA / Srpska i makedonska televizija potpisale ugovor o saradnji  Beograd (MEDIA EXPRES) / 15. april 2021. / Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević i direktor Makedonske radio-televizije (MRT) Marjan Cvetkovski potpisali su ugovor o dugoročnoj saradnji. To je nastavak uspešne saradnje dva javna servisa, a RTS je pomogao i u snimanju spota makedonskog predstavnika za pesmu Evrovizije.

  Pre godinu dana, Makedonska radio-televizija pokrenula je četvrti kanal sa 24-časovnim programom za nacionalne manjine. Zainteresovani su da se u dvosatni program na srpskom jeziku uvrste sadržaji koje proizvodi RTS, pre svega dokumentarne emisije, dečji i naučni program, emisije zabavnog sadržaja. Takođe, Makedonska televizija je veoma zainteresovana za emitovanja RTS-ovih serija.

  - Zainteresovani smo za veći broj sadržaja koje proizvodi RTS na dnevnom nivou, ali i za igrani program. U Severnoj Makedoniji živi veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine, a takođe, i u Srbiji ima dosta građana kojima je maternji jezik makedonski, tako da očekujemo da zajednički ponudimo program i tim građanima – ističe Marjan Cvetkovski, direktor Makedonske radio-televizije.

  Dragan Bujošević, generalni direktor Radio-televizije Srbije kaže da će se programi razmenjivati.

  - Pre svega, to će koristiti manjinama i mislim da će tu biti centar naših aktivnosti – rekao je Bujošević.

  Makedonska radio-televizija planira i otvaranje dopisništva u Beogradu. Već je angažovan dopisnik, ali nedostaju kapaciteti za snimanje i montažu, i tu takođe računaju na podršku RTS-a.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)