×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 04.04.2021 15:05:16

  5G-HRVATSKA / Počinje bitka za 5G mrežu u Hrvatskoj  Zagreb (MEDIA EXPRES) / 2. april 2021. / Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM) usvojila je okvirni plan aukcije, što je prvi korak u procesu dodele frekvencijskih opsega operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

  Na ime dozvola u budžet će se sliti oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra), piše hrvatski Večernji list.

  Odlučeno je da u javnu raspravu idu tri plana za dodelu frekvencijskog spektra, na 700 MHz, 3,6 GHz, te dodela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka maja, HAKOM će razmotriti predloge i definisati konačno sve parametre, kao i proces i uslove aukcije.

  Prema trenutnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebalo bi u ovoj godini jednokratno da uplate iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj ceni. Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imaće pravo da koriste 15 godina sa mogućnošću produženja na dodatnih 5 godina.

  Osim HT-a, A1 Hrvatska i Telemacha, trenutnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu, koji su prema dosadašnjim izjavama potpuno spremni za gradnju 5G, na aukciju se mogu javiti svi ostali zainteresovani čije su firme usklađene s opštim propisima u Hrvatskoj.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)