×

  Televizija -- Data și ora publicării: 04.04.2021 15:03:05

  FILM-TEHNOGAS / Završeno snimanje filma "Čovek iz Tehnogasa"  Beograd (MEDIA EXPRES) / 1. april 2021. / U Beogradu je završeno snimanje kraktometražnog igranog filma "Čovek iz Tehnogasa". Reditelj i scenarista ove psihološke drame je Vladimir Mančić, a projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursu za kratkometražni igrani film 2019. godine.

  Film "Čovek iz Tehnogasa" prati događaj iz januara 1970. godine kada se dva direktora preduzeća Tehnogas – Slobodan Milošević (glumi ga Nikola Rakočević) i Radoje Stefanović (Ivan Isailović) spremaju se za poslovni put u Niš, vozom. Milošević se protivi, ali popušta pod pritiskom generalnog direktora Ivana Stambolića (u tumačenju Miloša Đurovića). U vozu raspravljaju o tekućim pitanjima vezanim za postrojenje u Nišu. Stefanović problemima pristupa obavešteno i diplomatski, dok Milošević nudi radikalna i kratkoročna rešenja. Stefanović mu tada savetuje da ne ulazi u politiku.

  Sedamnaest godina kasnije, 1987. godine, u toku je Osma sednica CK SK Srbije, na čijem čelu je Slobodan Milošević. Radoje Stefanović, predsednik privredne komore, pripada gubitničkoj struji Ivana Stambolića, predsednika Srbije. U pauzi sednice, Milošević ubeđuje Stefanovića da odustane od govora. Uprkos pretnjama i obećanjima, Radoje ipak drži govor, što će za njega značiti političko samoubistvo.

  Producenti filma su Nikola Pantelić i Iva Ristić (iManagefilm d.o.o.). Direktor fotografije je Bojan Rakić, scenograf Nikola Nikolić, kostimografkinja Dragica Laušević, a maskerka Jasmina Banović. Pored Rakočevića, Đurovića i Isailovića, u filmu glumi i Goran Šušljik.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)