Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:23.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 06.11.2020 00:27:22
TELESTE-PRODAJA-CIRCET / Teleste prodaje poslovanje u Nemačkoj kompaniji Circet
Turku, Finska (MEDIA EXPRES) / 5. novembar 2020. / Kompanija Teleste potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u Nemačkoj kompaniji Circet Deutschland GmbH, članici Circet Grupe. Circet je vodeći evropski provajder usluga za telekomunikacione mreže sa aktivnostima u Francuskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Nemačkoj i Maroku.

Circet pruža širok spektar usluga izgradnje, instalacije i održavanja fiksnih i mobilnih mreža. U 2019. godini prihod Circeta bio je 1,4 milijarde evra, a grupa je zapošljavala 6.300 zaposlenih.

Teleste je 14. maja ove godine objavio berzansko saopštenje prema kojem je kompanija, kao deo revidirane strategije i fokusiranja na tehnološko poslovanje i usluge veće dodate vrednosti koje ga podržavaju, odlučila da proda svoje poslovanje u Nemačkoj.

Preliminarna neto cena iznosi 8 miliona evra i biće plaćena u gotovini prilikom zatvaranja transakcije. Konačna otkupna cena zavisiće od neto obrtnog kapitala i neto duga na dan zatvaranja. Transakcija podleže odobrenju Savezne kancelarije za kartele u Nemačkoj, a procenjuje se da će biti realizovana tokom četvrtog kvartala 2020. godine.

Prodajom nemačkog biznisa kompanija Teleste će zaštititi svoj kapacitet da investira u rastuće oblasti tehnologije i proizvode, i da poboljša svoj finansijski položaj. Procenjuje se da će realizacija ugovora povećati finansije Teleste Grupe za oko 7 miliona evra i povećati odnos kapitala za 1 procenat. Teleste će u svom privremenom izveštaju za treći kvartal 2020. godine prepoznati procenjeni gubitak od umanjenja vrednosti prilikom okončanja prekinutog poslovanja od 6-8 miliona evra. Umanjenje će se prikazati u neto rezultatu prekinutog poslovanja u bilansu uspeha. Vanredni gubitak značajno će smanjiti kapital matičnog preduzeća, koji se procenjuje na 27 miliona evra nakon dezinvestiranja.

U 2019. godini neto prodaja nemačkog poslovanja, klasifikovana prema standardu IFRS 5, iznosila je 70,1 milion evra, odnosno 29,8% konsolidovane neto prodaje Teleste Grupe. Neto rezultat bio je 1,3 miliona evra.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.