Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:23.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 29.10.2020 23:44:24
5G-HRVATSKA / U Hrvatskoj počeo komercijalni rad 5G mreže
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 29. oktobar 2020. / Hrvatski telekom (HT) je prvi u toj zemlji započeo sa komercijalnim radom 5G mreže. U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, saopštili su iz HT-a.

Kako se navodi, HT gradi 5G mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova, te dalji razvoj telemedicine, prenosi hrvatski portal Indeks.

Predsednik Uprave HT-a Kostas Nebis istakao je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu kompaniju, ali i za celu industriju telekomunikacija u Hrvatskoj, jer se sa 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

- Sve napredne države svesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primena 5G tehnologije omogućiće dalji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i AI u kontekstu 'pametnih i zelenih rešenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru – kazao je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije HT-a Boris Drilo.

On je istakao da 5G mreža koju HT trenutno implementira počiva na tehnologiji dinamičkog deljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog deljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.