Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:23.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
Zakonodavstvo



Napredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 26.10.2020 00:47:38
HRVATSKA-DVB-T2 / Hrvatska prelazi na DVB-T2 signal do 12. novembra
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 24. oktobar 2020. / Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sistem u Hrvatskoj počinje 27. oktobra u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-sremskoj i delovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završava se 12. novembra u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom delu Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako prenose hrvatski mediji, nakon završetka prelaska gledaoci koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača moraće da imaju televizore ili samostalne prijemnike koji podržavaju novi sistem.

Iz HAKOM-a najavljuju da se uskoro završava prelazak na novi DVB-T2/h.265 HEVC sistem, a DVB-T odašiljači će se gasiti prema devet digitalnih regija od 27. oktobra do 12. novembra.

Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijemniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sistemu. To će biti potrebno uraditi i ako gledaoci već gledaju HD programe u novom sistemu, jer će trenutni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamenjeni finalnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sistema na pojedinom odašiljaču.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kablovske, satelitske televizije) neće morati da menjaju svoju prijemničku opremu, niti će prelazak na bilo koji način na njih uticati.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)




© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.