Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.03.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 22.03.2020 23:40:01
EBU-RTV-KOSOVO / EBU zabrinuta za Radio-televiziju Kosova
Priština (MEDIA EXPRES) / 19. mart 2020. / Evropska radiodifuzna unija (EBU) izrazila je zabrinutost zbog predloženih smanjenja budžeta kosovskom javnom medijskom servisu, Radio-televiziji Kosova (RTK).

U izjavi se kaže da su nacrtom nacionalnog budžeta za 2020. godinu, koji je 15. marta usvojen na vanrednoj sednici parlamenta, smanjena sredstva za RTK za dva miliona evra, na 8,96 miliona evra.

Iz EBU veruju da će takvo smanjenje finansija "potkopati misiju javnog servisa da informiše, edukuje i zabavlja građane, promoviše nacionalni jezik, istoriju, kulturu i tradiciju i služi svim segmentima društva, uključujući decu i manjine".

- Uloga javnih medijskih servisa još je važnija u aktuelnom trenutku, sa širenjem korona virusa po Evropi, kada građani zavise od pouzdanih informacija, obrazovnog sadržaja i najava civilne zaštite. Nezavisno od ovih vanrednih okolnosti, RTK je zakonom obavezan da emituje značajne kulturne i sportske događaje, poput Olimpijade, koje uključuju velike operacije, dugoročno planiranje i finansijsku sigurnost – navode iz EBU.

Dodaju da je obezbeđivanje nezavisnog, stabilnog i adekvatnog finansiranja javnih medijskih servisa predmet mnogih evropskih instrumenata, posebno Preporuke 1878 (2009) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o javnim servisima, koji zahtevaju adekvatno dugoročno finansiranje PSM.

- Pored toga, zabrinuti smo i zbog zahteva za kvartalnim izveštavanjem pred parlamentom. Na kraju svakog tromesečja RTK će podneti Skupštini izveštaj o nastalim troškovima. U skladu sa ovim stavom, sredstva se izdvajaju i prebacuju od strane Trezora na račun u komercijalnoj banci koji je odredio RTK, u skladu sa odlukom Komisije za budžet i finansije.

EBU zaključuje da nema sumnje da RTK treba da bude odgovoran javnosti za svoje rashode, i u potpunosti podržava ovu obavezu. Međutim, kvartalno izveštavanje parlamentu moglo bi dovesti do osuđujućih zaključaka i neprimerenog političkog uplitanja, što bi ozbiljno narušilo institucionalnu nezavisnost i autonomiju javnog RTV servisa.

- Pozivamo nadležne vlasti da ponovo razmotre budžet i izveštavanje parlamenta, kako bi RTK omogućili da ispuni svoj važan zadatak u demokratiji i društvu.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.