Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:14.08.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 08.09.2019 23:40:02
HT-DIGITALIZACIJA / Hrvatski Telekom uložio 7,5 milijardi kuna u digitalnu infrastrukturu
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 8. septembar 2019. / Hrvatski Telekom (HT) je u poslednje četiri godine u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj uložio više od 7,5 milijardi kuna, čime je građanima, preduzetnicima i javnom sektoru omogućen bolji i brži pristup internetu i digitalnim sadržajima, a planiraju se i dalja ulaganja, poručio je predsednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

- Zaista verujem da HT kao velika kompanija ulaganjima može još više doprineti boljem društvu i razvoju privrede, kao i ukupne digitalne ekonomije u Hrvatskoj, ali za to je potrebno i da država smanji parafiskalne namete, posebno za pravo puta i radijske frekvencije - istakao je Nebis na godišnjem susretu uprave HT-a s novinarima, ujedno i prvom nakon što je pre nešto više od četiri meseca preuzeo vođstvo HT-a.

Poručio je da će HT svaku kunu ušteđenu od naknada, kada se smanje, ponovo uložiti u infrastrukturu, koja će doprineti razvoju digitalne ekonomije i stvaranju sveta boljih mogućnosti za sve u zemlji, što je i novi slogan strateških planova HT-a.

- Izgradnja mobilne i fiksne konvergentne mreže i usluga, pojednostavljenje i digitalizacija korisničkog iskustva, te izgradnja HT kao digitalne kompanije uz donošenje novih tehnologija naši su glavni koraci razvoja, uz dalji razvoj broadband usluga i ICT-a – izneo je Nebis.

Član uprave Boris Drilo rekao je da je najveći projekat HT-a sveobuhvatna modernizacija mobilne mreže, koja će, kako je najavio, biti dovršena do kraja 2019. godine, modernizacijom svih 2.000 baznih stanica.

- Dosta radimo i na optici, kojom sada imamo 15% pokrivenost Hrvatske, a kada bi se naknada za pravo puta smanjila oslobodio bi nam se investicioni potencijal da taj procenat do 2023. povećamo na gotovo 40%, a broj domaćinstava više nego udvostručimo, na 580 hiljada – poručio je Drilo.

Što se tiče 5G, kazao je da HT trenutno ima deset lokacija u Hrvatskoj gde ga testira, dodavši da je za to spremno oko 50% infrastrukture, ali i da to neće ići brzo, ne samo zbog nedostatka terminalne opreme i uređaja, nego i pravila u Hrvatskoj.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.