Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:09.12.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 31.07.2019 01:28:43
OPTIMA-TELEKOM-PRIHODI / Blagi pad prihoda Optima Telekoma
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 31. jul 2019. / Ukupni prihodi Optima Telekoma od telekomunikacijskog poslovanja u prvih šest meseci 2019. godine zabeležili su neznatni pad od 0,2%, u odnosu na isti period prethodne godine.

Smanjenje prihoda najviše je uzrokovano padom prihoda od javne govorne usluge (10,4%), što je opšti trend na globalnom nivou već duže vreme. Efekat pada ovih prihoda umanjen je povećanim prihodom od interkonecijskog poslovanja za 11,4%, a što je posledica povećanog volumena niskoprofitnog međunarodnog tranzita, te dodatnim povećanjem prihoda na prodaji opreme i ICT usluga.

Takođe, lagani rast beleži i prihod od multimedije sa 2,7%, koja je uz Internet jedan od dva medija u fokusu poslovanja društva. Pad prihoda od podatkovnih usluga koji je u prvom kvartalu iznosio 4,3%, dodatnim aktivnostima u poslovanju u drugom kvartalu značajno je smanjen na svega 0,5%.

U drugom kvartalu 2019. godine Optima Telekom je svoje prodajne i marketinške napore ulagao prvenstveno u povećanje zadovoljstva korisnika i zadržavanje postojeće baze. U skladu sa trendom na tržištu, kompanija i u ovom periodu beleži pad korisnika javne govorne usluge. Upoređujući drugi kvartal 2018. s drugim kvartalom 2019. godine taj pad u Optima Telekomu iznosi 10%, dok su prihodi od javne govorne usluge u istom razdoblju manji za 11,8%.

Istovremeno, baza korisnika IPTV usluge Optima Telekom ostala je stabilna uz blagi pad od 0,8%.Zabeležen je pad broja Internet rezidencijalnih korisnika od 7,9%, te smanjenje prihoda za 3,8%. Na kraju, poređenje rezultata drugog kvartala 2018. godine s rezultatima drugog kvartala 2019. pokazuje smanjenje broja rezidencijalnih korisnika Optima Telekoma. Pad rezidencijalnih korisnika iznosio je 10,1% što je za posledicu imalo pad ukupnih prihoda za 6%.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.