Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:20.05.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
English
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 21.02.2019 00:29:38
ROMING-ZAPADNI-BALKAN / Cene rominga u regionu od 1. jula niže za 25%
Beograd (MEDIA EXPRES) / 20. februar 2019. / Potpisivanjem regionalnog Sporazuma o romingu zemalja Zapadnog Balkana cene poziva od 1. jula biće niže za 25 odsto, izjavila je Tanjugu Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Sporazum će biti potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, a Matić kaže da je to dogovoreno 18. februara na ministarskom radnom ručku u Skoplju.

Kako kaže, potvrđeno je da će biti implementirano sve ono što je dogovoreno na Prvom digitalnom samitu koji je održan prošle godine u Sofiji, kada je potpisana Dekaracija o digitalnoj agendi za Zapadni Balkan.

Tatjana Matić je navela da je Sporazum o snižavanju cene rominga već 2014. godine potpisan sa Crnom Gorom, Makedonijom i BiH, pa je Srbija praktično sa tim zemljama u režimu sniženih cena.

- Ono što će novim sporazumom biti definisano značiće dodatno smanjenje koje treba da počne da se primenjuje od 1. jula, zaključno sa 30. junom 2021. kada bi trebalo da bude potpuno ukinut roming u regionu - rekla je Matić.

Kako je dodala, predviđeno je da u prvom prelaznom periodu snižavanje cena bude oko 25% za pozive ka zemljama koje su već bile obuhvaćene sporazumom, dok će za nove članice, poput Albanije, smanjenje biti drastično veće. Poziv za Albaniju u romingu sada iznosi 150 dinara, a nakon stupanja na snagu sporazuma neće moći da ide preko 22 dinara.

Matić je istakla da EU snažno daje podršku i posvećena je potpisivanju sporazuma o romingu.

Na skupu u Skoplju Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabriel potvrdila da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.