Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:16.10.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Profil 21.06.2018 11:56:26
NEM-SUDJELOVANJE / NEM objavljuje 2018. najposjećeniji dosad
Dubrovnik, Hrvatska (NEM) / 20. jun 2018 / NEM 2018, konferencija posvećena TV industriji s naglaskom na Srednjoj i Istočnoj Europi, održan je prošlog tjedna od 11. do 14. lipnja u hotelu Dubrovnik Palace u prekrasnom Dubrovniku. Šestu godinu zaredom NEM je otvorio vrata medijskim stručnjacima okupivši rekordnih 800 sudionika. S više od 50 panelista, sve odreda vrhunskih stručnjaka koji su podijelili svoja iskustva i znanja s publikom i kolegama, ovogodišnji NEM privukao je brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Najaktualnije teme i emotivne prezentacije
NEM 2018 ostat će upamćen po zanimljivim panelima, među kojima je i „Igra pay TV-a i digitalnog sadržaja“, na kojem je Salim Mukaddam, generalni menadžer i potpredsjednik BBC-ja za Srednju i Istočnu Europu, izjavio da su „ljudi platformski agnostični te da idu onamo gdje je sadržaj“. Fokus NEM-a 2018 na lokalno produciranom sadržaju potvrdila je i Katharina Behrends, glavna direktorica NBCUniversala za Srednju i Istočnu Europu, istaknuvši da pay TV kanale treba prilagoditi lokalnim zajednicama.

Dan prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva pozabavili smo se i jednom od trenutačno najaktualnijih tema – visokom cijenom nogometnih prava koja je posljedica mnoštva čimbenika. Alex Pinheiro Rotter iz Mediaproa istaknuo je: „Sport je jedina stvar koja može okupiti mnogo publike u određenom terminu. Iako je interes najveći za lokalne lige, potražnja za premium internacionalnim sadržajem poput Lige prvaka ili top 5 europskih liga nedvojbeno postoji.“

Dva panela posvećena lokalnoj produkciji pokazala su nam da kod većine FTA kanala lokalni sadržaj nailazi na najbolji odjek kod publike. Henning Tewes, predsjednik uprave RTL-a Hrvatska, Matthias Settele, generalni direktor TV Markiza, Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV, Gabriella Vidus, glavna direktorica RTL-a Mađarska, i Pete Smith, direktor Antenna Intenationala, zaključili su da nedostaje kvalitetnih scenarista te da su glavni nedostaci lokalne produkcije njezina cijena i rizici koji iz nje proizlaze kad su u pitanju mlađa publika i digitalni trendovi.

Raspravljajući o piratstvu u regiji, Damir Novinić, pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, rekao je da za ovakvu situaciju možemo kriviti samo sami sebe: „Piratstvo je u porastu jer ga mi dopuštamo. Veoma smo inertni i veoma sporo reagiramo.“ Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije, zaključio je da „postoji kultura piratstva s kojom se moramo uhvatiti ukoštac“, složivši se s ostalim panelistima da je suradnja među zainteresiranim stranama ključan korak u rješavanju problema piratstva.

Jedna od najzanimljivijih prezentacija svakako je bila ona Arasha Pendarija o primjeni umjetne inteligencije u TV industriji. Za razliku od tradicionalnih površnih metapodataka, Arashev tim iz Vionlabsa odlučio je krenuti u potpuno novom smjeru rabeći emocionalne audiopodatke kako bi korisnicima pružio napredno korisničko iskustvo s individualiziranim sadržajem i filmskim najavama generiranim s pomoću umjetne inteligencije.

Pogled u budućnost omogućio nam je i LG Electronics pruživši uvid u cijelu jednu novu televizijsku eru u prezentaciji Gyorgyja Takacsa. Beskrajne mogućnosti ovog nevjerojatnog TV-a koji pruža najbolje iskustvo gledanja čine LG OLED TV liderom u premium tehnologijama s nenadmašnom kvalitetom slike, vrhunskim dizajnom i pametnom umjetnom inteligencijom.

Kako modernizirati brend star 130 godina u emotivnoj je prezentaciji objasnio Christian Brent, viši potpredsjednik za globalna istraživanja i strategije publike National Geographica.

Kao i svake godine dosad, sudionici i posjetitelji NEM-a na ekskluzivnim su screeninzima mogli vidjeti nove formate poznatih distribucijskih kuća kao što su Global Agency, Norwegian Broadcasting Corporation, MGM, BBC Studios i Keshet International.

Networking na svakom koraku
Prilika za networking i druženje bilo je na svakom koraku, a pauze za kavu sponzorirali su Viacom, Comcast, A1 Broadcasting i Turkish Airlines. Također, bio je tu i „happy hour“ s Irdetom te kušanje vina uz Pickbox u suradnji s vinarijom Jakovac.

Ipak, pravi networking odvijao se na tradicionalnim večernjim zabavama. Prvi dan započeo je pićem dobrodošlice pod pokroviteljstvom NBCUniversala i Comcasta uz predivan zalazak sunca, drugi dan zaključen je ekskluzivnim partyjem na plaži Vala pod pokroviteljstvom Eutelsata, a za ekskluzivno zatvaranje NEM-a 2018 pobrinuo se FOX Networks Group partyjem u klubu Banje Beach u samom Dubrovniku.

NEM 2018 još je jedanput dokazao da je NEM ekskluzivna i važna konferencija u medijskoj industriji te da je vjeran partner svojim posjetiteljima. NEM-ov tim želi zahvaliti ne samo sponzorima i sudionicama nego i više od 30 medijskih partnera koji su pratili konferenciju i o njoj redovito izvještavali.
(NEM)

© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.